An eclectic functionality

14th May 2017 – Sarah Micallef

Situated between West Street and Old Theatre Street, the recently completed offices of translation company GTS, is the latest project by promising young architecture firm, A Collective. Adorned with five Maltese balconies and enjoying views of the Anglican Cathedral, Carmelite Church dome, Marsamxett harbour and Valletta rooftops, the Valletta property provided a characterful, albeit challenging backdrop for architects responsible, Steven Risiott and Patricia Grech.

The brief presented to A Collective’s Steven Risiott and Patricia Grech for this office building was to provide a space which moves away from a typical office structure to provide a flexible, interactive environment which caters to a translation company’s growing needs. “We were lucky that our client was very open-minded and trusted us fully. They wanted to create a flexible, adaptable and inspiring space, in which staff could feel happy and comfortable,” the architects explain.

The first step was creating a plan detailing how best the brief could work with the space. They consider the main challenge to have been converting what was once a residence into an office that could cater for up to 25 people. “Firstly, we had to figure out a way of fitting the services needed for a contemporary workspace,” they explain, while taking the building and its context into account. Admitting that they don’t have a set style, Steven and Patricia maintain, “our approach mainly deals with bringing in light and maximising the potential of the site.”

The first structural alteration combined two front rooms on the first floor to create a large, open-plan area which would house the majority of the staff. “Before, you would come up the stairs from the reception area and find a wall in front of you, with a door that was offset from the centre of the staircase. We demolished this wall and a perpendicular wall, joining what were previously two rooms – now, as you come up, you see the entire translation office. In place of the wall, we put in an acoustic screen composed of timber slats and upholstered modules. It was designed to follow the pattern of the steel column in the middle, creating a rhythm.”

To allow for more flexibility, comfort and increased motivation, a series of alternative working environments were created so as to encourage employees to move around and work from different areas, reflecting a more contemporary mentality. “Since the building has so many balconies, we placed a relaxation spot in each room in the balcony. They also double up as meeting rooms or casual workspaces – in the first balcony, for example, there are three planks of wood aligned with each window bay, which swing up to form a desk.” In the spirit of letting more light in, the architects also opened up one of the balconies’ doorways, which was previously boarded up.

And when it comes to achieving that delicate balance between aesthetic appeal and practical usage of space, the pièce de résistance has got to be the subtlety with which the services were concealed. “Before designing the space, we organised the services – we wanted to conceal the services in such a way that the office can function while still respecting the building. In the open plan area, one of the biggest challenges was the fact that, since it was going to have a high occupancy of people, it needed quite a few ACs and a lot of lighting, so we designed a series of gypsum islands that are suspended from the ceiling, which conceal the ACs above them. The lights, meanwhile, are in line with the gaps, suspended between these islands,” they explain.

Throughout the space, the architects utilised quirky details and elements as a nod to the building’s history, which, according to a plaque on the façade, dates back to the 1900s. This involves a strong use of colour and pattern with an intended purpose. “The work involved in translation features a lot of black and white surfaces… be it a dictionary, computer screen or printed material. In contrast, we wanted the space to be bright, colourful and bold,” they say.

Other bespoke elements serve to personalise the space, differentiating it from the serious office spaces Valletta has come to be associated with. One such feature is shelving comprising of steel bars and timber planks, and a series of builders’ steel mesh sheets which were sprayed white and clamped to the wall behind the desks. “They feature a series of steel hooks, so that employees can hang corkboards and other belongings, personalising the space without making it look shabby.”

Meanwhile, a third room on the same floor was converted into the boardroom. “Here, we wanted to make a statement – we chose a herringbone patterned floor and wall panelling which features a concealed door providing access to the corridor,” they explain. In the boardroom, the services are also concealed above the ceiling, via grilles hidden in shadow gaps, and the ceiling light, which is reminiscent of a chandelier, adds some quirky character to the room.

Downstairs, the ground floor comprises a single room which serves as the reception area. However, what is undoubtedly the talking point is a bespoke marble patterned floor and its exquisite reflection, mirrored in the reception desk. The reception desk mirror and mirror-clad doorways create an illusion that the small reception looks far larger than it is. “The reception desk appears to float above the floor, thanks to a mirrored panel which reflects the pattern, creating a perfect symmetry, rendering the desk practically invisible,” Steven and Patricia explain.

As for the overall design style achieved, the pair believe that in its eclecticism, it is consistent with its home, Valletta. “Valletta is not just a Baroque city. If you walk around, there are lots of beautiful wrought-iron or Industrial-era details, and so much else. It is this blend of styles that make it so unique. The design marries well with Valletta’s image,” they explain.

Indeed, the sometimes quirky, sometimes contemporary and sometimes minimal aesthetic of the GTS offices is one so unique to the fabric of the building and area itself, that it would be impossible to pluck it out and apply it elsewhere. It wouldn’t work in another building, another area, another European city, but here, work it certainly does.

This is a snippet. Read the full feature on the latest issue of the Commercial Courier.


16th April 2017 – Iggy Fenech

In the final instalment of our property special, Margit Waas and Jeffrey Twitchell-Waas, who have travelled the world together lecturing at universities around the globe, welcome us into their charming home in Qormi, where they’ve lived for 10 years, following their decision to relocate to the warmest country in Europe.

15 April 2017 – Jo Caruana

In the second instalment of our property special, the Reverend Simon Godfrey, Canon of the St Paul’s Pro-Cathedral in Valletta, shows us around the adjacent Chancellor’s Lodge, where he has lived for nine years. His favourite space is his office, which is located in the historic spire. He has filled it with items that reflect his passions – art, history, literature and, of course, religion.