The making of Valletta’s newest luxury hotel

Sarah Micallef - 27th October 2019 

The creative minds behind the design of the elegant AX Rosselli Privilege Michael Pace, partner at Forward Architects, and Nikki Muscat, leading architect for the project, open up about what went into the making of Valletta’s first five-star hotel.

A little over three years ago, local architecture practice Forward Architects was approached to create the design of a new luxury hotel in Valletta. “The client’s ambition was to open the first five-star hotel in the heart of our capital,” Michael Pace, partner at Forward Architects and Nikki Muscat, leading architect for the project, explain.

The client also wanted to step away from conventional hotels and move towards the new trend in ‘lifestyle’ hotels, with visitor experience at its core. “With self-catering and self-check-in apartments growing in popularity, our clients wanted to bring hospitality and the ‘butler’ experience back into the everyday running of the hotel,” the architects tell me, revealing that the selected site consisted of a palazzo at 167, Merchants Street, Valletta.

“We knew that converting an existing building to fit a new brief would be a challenge. The numerous operational intricacies and standards to be met to achieve five-star classification made the task at hand even more testing than we had forecast,” they share, though this didn’t stop them from achieving their brief, and then some.

The result is the elegant AX Rosselli Privilege, which went on to scoop the Interior Spaces Special Commendation at the recent Premju Emanuele Luigi Galizia by Malta’s Kamra tal-Periti. Speaking of the initial brief, the architects explain that the aim was to convert this baroque palazzo into a five-star hotel comprising 25 spacious, unique suites.

Rosselli - Ax Privilege

“Our target was to enhance all of its spaces, both the interior and exterior, and to stir emotion through a bold and uncompromised design approach,” they say, affirming that in designing Rosselli, the team was adamant in exposing and celebrating the original architecture of the building by removing any accretions and alterations that had been implemented over the years.

“The courtyard for example, which had been reduced in size, was restored to its original three arch symmetry, and a full-span mezzanine built within the piano nobile was removed to re-expose its original double height.”

Naturally, all of this had to be done whilst accommodating the complex operational and technical requirements of a five-star hotel. Fire safety standards had to be met, and heating and cooling needed to be incorporated without compromising or hiding the original ceilings of the spaces, the architects reveal, adding that the hotel also needed to be accessible for persons with disability and provide different forms of access for staff and guests. “Apart from that, back-of-house, front-of-house and operations all came with their own detailed lists of requirements. Our job was to merge these requirements into a cohesive design solution, without compromising the intended look and feel of the space,” they explain.

Looking back on the design stage, Michael and Nikki maintain that their point of departure was the “grandeur and unapologetic boldness of baroque architecture, and the emotion it provokes.” While they admit that boldness is of course risky, they also knew that if implemented with care, the approach could provoke emotion on a similar level and leave its mark with visitors.

“We wanted this project to be an example of a union between preservation and contemporary intervention – so we embraced the language of the original build, rich as it is in its architectural history, and used that as a canvas for a tailored design that will co-exist, unchallenged and yet in harmony with the existing architecture, without falling victim to popular design trends,” they say, maintaining that their clients wanted each suite to be unique – hence the six different collections.

Rosselli - Ax Privilege

“Some are inspired by youth, rich in texture, colour and architectural motifs, while others are suggestive of Valletta’s secret gardens, with feminine undertones and adorned with dark floral walls,” they reveal. Meanwhile, the calm atmosphere of the palazzo’s courtyard provides the setting for another set of suites, each with its own private spa facilities that include an indoor terrace, wellness area and sauna, while the east-facing suites deliver an innovative twist on traditional flooring and plastering techniques, with added textures to add a hint of nostalgia to the contemporary feel.

“The duplex piano nobile suites have an unusual and whimsical feel,” they continue, “with their double height they remind us of Valletta’s architectural grandeur. And finally, there’s the executive suite, which brings together a dedicated private working lounge with interconnected sleeping quarters, with intricate solid wood flooring and a modern-day interpretation of traditional craftsmanship.” Speaking of the state of the building before work started, the architects reveal that the palazzo had been vacant for over 10 years and had previously housed the offices of a major audit firm.

“Over time, a number of accretions had been built in the courtyard, concealing the arch at the right wing of the building,” they say, adding that the fountain was also no longer in the centre of the courtyard – not typical of Baroque palazzos that usually celebrated symmetry.

This is an extract of an interview which was initially carried in the September edition of the Commercial Courier.


Helena Grech - 2nd November 2019

‘Simply put, the system offers more protection and peace of mind to both lessor and lessee.’

Jo Caruana - 30th September 2019

While speculation has been rife that a bubble in the property sector is about to burst, stakeholders...

Sarah Micallef - 12th August 2019

The views can be enjoyed from anywhere within due to glass partitions, without, crucially, compromis...

Martina Said - 15th June 2019

Co-founders of Forward Architects, Chris Micallef and Michael Pace, share their thoughts on the impo...

The making of Valletta’s newest luxury hotel